Voordat het sedumdak aangelegd kan worden, moet er eerst gekeken worden of het huidige dak er wel geschikt voor is. Vooral de stevigheid is van belang, want naast de planten zelf, is er natuurlijk ook een bodem nodig. Deze kan bestaan uit een substraat, grond of drainagemat. Een goede afvoer is daarbij van belang. De plantjes mogen niet te veel water krijgen, en bij een teveel aan water kan er mos groeien.
een sedumdak is makkelijk in het onderhoud. Wel is het belangrijk om de afvoer in de gaten te houden zodat deze niet vol komt te zitten. Eventueel onkruid moet ook verwijderd worden.
Mocht er een lange periode van droogte zijn, dan is het nodig om de plantjes extra water te geven. Het is daarom vooral in de zomer van belang om ze goed in de gaten te houden.
– Verhoogde levensduur dak
De beplanting zorgt voor een bescherming tegen zonlicht en regen, en tegen extreme temperatuurverschillen. Hierdoor gaat het dak langer mee.
– Warmte- en geluidsisolatie
De extra isolatie en geluidsabsorberende eigenschap van sedumdaken zorgt ervoor dat je minder last hebt van hebt van omgevingsgeluid. Ook geluid van regen en hagel wordt gedempt. In de winter houdt de sedumlaag de warmte vast, en in de zomer creëert het een koelend effect
– Weinig onderhoud
Een sedumdak vraagt niet om veel onderhoud. De vetplantjes kunnen zichzelf goed onderhouden. Eventueel kan onkruid zo nu en dan verwijderd worden.
– Extra gewicht
Het extra gewicht van de bodem en de plantjes kan ervoor zorgen dat er een aanpassing van het dak nodig is.
– Lekkages
Indien het sedumdak niet goed is aangelegd, kan dit resulteren in lekkages. Ook daarom is het van belang om goed advies te vragen.
– Meer dieren
Bij een stukje natuur horen dieren. Afhankelijk van de soort planten, kan dit insecten, slakken of vogels aantrekken. Mocht dit een nadeel voor je zijn, dan is een sedumdak (of een ander soort groendak) geen goed idee.